Selecteer een pagina

Geef je nu geen extra aandacht? Kijk dan niet raar op als collega’s afhaken

Corona. Dat is alles wat de klok slaat vandaag de dag. Hoewel de naamgeving begrijpelijk is, verdient dit virus alles behalve een kroon. Het slaat mensen uit het veld. Deze onbekende vijand brengt veel onzekerheid met zich mee. En daarover wil ik het graag hebben; onzekerheid bij het thuiswerken.

Thuiswerken op grote schaal

De meeste werknemers die het kunnen, werken nu vanuit huis. Het is technisch al jaren mogelijk, maar menig werkgever ging er zeer huiverig mee om. Nu moet het. Nu mag het. Nu kan het. Nu doen wij het. En ik hoop oprecht dat als deze nachtmerrie achter de rug is, thuiswerken nog steeds mag, kan en gedaan wordt. Op veel grotere schaal dan voordat wij thuisquarantaine kregen voorgeschreven. Ik hoop oprecht dat menig werkgever de voordelen ervan inziet en zijn personeel de ruimte geeft om thuis te werken.

Fysiek gemis 

Aan de andere kant is thuiswerken ook niet zaligmakend. Zeker niet op de huidige manier, die is te extreem. Alle dagen dat je normaal op het werk zou zijn, werk je nu thuis. Ik hoor veel mensen binnen de teams zeggen: ‘Ik mis jullie.’ En dat is heel begrijpelijk. De mens is een sociaal wezen en heeft menselijk, fysiek contact nodig. Soms is het nodig dat je je collega’s echt in de ogen kan kijken, dat je ze voelt, hoort en zelfs ruikt. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar dat is wel wat wij nu missen. De echte warmte van collega’s die met je meedenken, meevoelen en die naar je luisteren, ervaar je niet op je computerscherm. Maar thuiswerken op momenten dat het kan, onder normale omstandigheden; dat brengt heel veel voordelen. Kortom, een goede mix tussen op het werk en thuiswerken. Denk daar even aan als alles weer normaal is. 

‘Wees oprecht geïnteresseerd in wat jouw collega’s in deze tijd beweegt’

Frank Arets | frankarets.nl

Nu moeten wij dealen met de huidige omstandigheden. En voor nu geldt dan ook dat je als leidinggevende meer dan ooit aandacht moet besteden aan je medewerkers. Mijn boodschap luidt: wees – nog meer dan anders – oprecht geïnteresseerd in wat jouw collega’s nu beweegt. Zij worstelen met het feit dat zij graag hun werk goed willen doen, maar ook juf of meester spelen, omdat de kinderen thuis zijn. Zij worstelen ermee dat zij thuis op een kluitje bij elkaar zitten en worden afgeleid. Stel ze gerust. Laat merken dat je begrip hebt voor hun situatie en dat thuiswerken op deze manier een heel andere invulling krijgt dan op kantoor werken. Stuur op resultaten. Reken niet af op uren. Heb het vertrouwen dat collega’s hun stinkende best doen om ook nu de werkgever en de klanten van dienst te zijn.

Empathie

Een goede leidinggevende snapt in deze tijd ook de onzekerheid van zijn collega’s, de angst voor wat het virus met henzelf, hun naasten, hun geliefden kan doen. Zie als leidinggevende dat je collega heel graag naar zijn ouders wil gaan, terwijl het niet kan, niet mag! Vraag hoe het is. Laat merken dat je meeleeft. Vertel ook wat deze situatie met jou doet. Nu meer dan ooit is het van belang dat je empathie toont, dat je jezelf kwetsbaar durft op te stellen. Dat je laat zien ook maar een mens met gevoelens te zijn. Creëer een sfeer van vertrouwen en veiligheid en zorg van daaruit dat je de randvoorwaarden schept dat collega’s in deze onzekere tijden het werk met plezier kunnen blijven uitvoeren.

Leer van moeilijke tijd

Leidinggevende: leer van deze moeilijke tijd en denk eraan terug als je weer onder normale omstandigheden aan het werk gaat. Val niet terug in oude gewoonten, maar maak gebruik van wat je geleerd hebt. Durf de voordelen te zien en waardeer dat je collega’s hebt die ook in moeilijke tijden hun uiterste best doen om hun bijdrage te leveren, zoals zij dat voorheen ook deden, maar jij het (te weinig) zag.